Belgisch hardsteen
Belgisch hardsteen, is een natuurlijke steensoort die wordt gewonnen uit steengroeven in de Henegouwen, meestal in kalksteenformaties, waar grote blokken kalksteen worden geëxtraheerd en vervolgens verwerkt tot platen, blokken of tegels voor diverse bouw- en bestratingstoepassingen.
Diverse toepassingen
Belgisch hardsteen heeft zoals u hierboven las diverse toepassingen in de bouw en bestrating. Enkele veelvoorkomende toepassingen zijn onder andere vloeren en wandbekleding in zowel binnen- als buitenruimtes, aanrechtbladen en werkbladen in keukens en badkamers, trappen, gevelbekleding, bestrating voor terrassen en opritten, en ook grafmonumenten.
De verschillende afwerkingen
Belgisch hardsteen kan verschillende afwerkingen hebben om aan diverse toepassingen te voldoen. Enkele veelvoorkomende afwerkingen van Belgisch hardsteen zijn:
Gepolijst
Gepolijste Belgisch hardsteen heeft een glad en glanzend oppervlak, waardoor de natuurlijke kleur en textuur van de steen goed tot hun recht komen. Dit wordt vaak gebruikt voor aanrechtbladen, vloeren, vensterbanken en decoratieve elementen.
Gezaagd
Gezaagde Belgisch hardsteen heeft een strakke, gladde afwerking en wordt vaak gebruikt voor vloeren, tegels en traptreden.
Geschuurd
Geschuurde Belgisch hardsteen heeft een matte afwerking met een fijne textuur, wat het slipbestendig maakt. Dit wordt vaak gebruikt in de bouw voor dorpels, muurafdekkers, bestrating en wandbekleding in buitenomgevingen.
Gebrand
Gebrande Belgisch hardsteen heeft een ruwer oppervlak, verkregen door de steen bloot te stellen aan intense hitte en vervolgens af te koelen. Dit wordt vaak gebruikt voor antislip buitentoepassingen, zoals traptreden en terrassen.
Gevlamd
Gevlamde arduin heeft een textuur met groeven en putjes en wordt gebruikt voor buitentoepassingen zoals bestrating.
Gekarteld
Gekartelde Belgisch hardsteen heeft een ruwe textuur die lijkt op gezaagd hout en wordt vaak gebruikt voor muurafwerkingen en architectonische details.
Herkomst en beschikbaarheid van Belgisch hardsteen
Belgisch hardsteen wordt gewonnen in groeves in België, met name in de regio’s Henegouwen en Namen, waar zich de bekendste en meest uitgebreide groeves bevinden. Deze regio’s staan bekend om de kwaliteit van hun arduin, met de karakteristieke blauwgrijze kleur en duurzaamheid. De beschikbaarheid van Belgisch hardsteen kan variëren afhankelijk van de specifieke groeve en de vraag. Sommige varianten van Belgisch hardsteen kunnen zeldzamer en dus kostbaarder zijn dan andere.